Til forsiden

Tilbake til artikler

Nyheter innen melanom fra verdens største kreftkongress; ASCO 2024

Juni markerer ikke bare begynnelsen for sommeren, men også en av årets store happenings innen kreftbehandling; ASCO-kongressen i Chicago.

Her kommer noen av høydepunktene fra konferansen:

Anna K. Winge-Main
|
25. juni 2024

Melanom var representert på en av de store felles-forelesningene; Plenary Session, og der kommer bare de store nyhetene. Studien som ble presentert var NADINA-studien som har sett på nytten av å gi dobbelt immunterapi (ipi + nivo) FØR operasjon (= neoadjuvant behandling) for dem som har spredning til lymfeknuter som man kan kjenne eller se på PET/CT. Hadde man nesten ingen kreftceller igjen i lymfeknuten(e) som ble fjernet slapp man tilleggsbehandling (= adjuvant) med nivolumab. Denne gruppen som fikk neoadjuvant behandling sammenliknet man med standard behandling i Norge; operasjon og deretter et år med nivolumab. Resultatene er tidlige, vi vet ikke om man lever lengre med denne behandlingen, men man så klar forskjell mellom gruppene med klart mindre tilbakefall hos dem som fikk neoadjuvant behandling.

NADINA-studien var høydepunktet, og viktig, men det var mange andre spennende presentasjoner av studier også.

Øyemelanom har vi lenge ventet på god behandling for. Det var to studier som så på adjuvant og neoadjuvant behandling for denne pasientgruppen og dette er noe vi kanskje kan få i fremtiden.

Behandling med ikke dobbelt-, men trippel immunterapi ble også forsøkt. Det var lovende data, men veldig liten studie. Spennende var det i hvert fall å se at det var med pasienter med slimhinnemelanom og at de hadde god effekt av behandlingen.

Så fikk vi bekreftet (nok en gang) at det er best å starte med immunterapi før målrettet behandling (BRAF og MEK-hemmere).
Det er mange nye medikamenter i studier som ble presentert, det er så spennende! Men, det er veldig små studier og tidlige data, så her må vi rett og slett vente, men så godt å vite at det er nye muligheter foran oss.

Sommerhilsen fra Anna

Mer om temaene