Til forsiden

Solsikker

Solsikker-prosjektet er startet av Melanomforeningen; en landsdekkende pasientforening for alle berørt av melanom, den mest alvorlige typen hudkreft. Judith og Jonas, som er prosjektets maskoter, ønsker å rekruttere flere barn til Solsikker-patruljen.

Om Solsikker

Norge ligger på verdenstoppen, etter Australia, når det gjelder forekomst av melanom (normalisert per antall innbyggere). Dette er ikke en pallplassering vi ønsker å ha.

Det vi vet med sikkerhet er at endrede ferievaner, økt soleksponering, utilstrekkelig solbeskyttelse og bruk av solarium er faktorer som alle har bidratt til en dobling i forekomsten av melanom det siste tiåret. I tillegg skjer omtrent 50 % av UV-eksponeringen i løpet av livet i barne- og ungdomsårene. 5 «blemmer-solbrenthet» før man er 20 år øker risikoen for melanom med 80%. Dette er skumle tall og også grunnen til at det er så viktig at vi lærer barn om gode solvaner – og at voksne er gode forbilder for barn og unge.

Hensikten med det totale prosjektet er å kunne sette søkelys på en meget viktig tematikk, gjennom «vårt» Undervisningsopplegg, og på denne måten også fronte noe av det viktige arbeidet Melanomforeningen er med på å utrede for å bevisstgjøre allmennheten om viktigheten med forebygging og solvett. Hvis vi er mye utsatt for skadelig UV-stråling fra solen som barn, øker risikoen for melanom senere i livet. Melanom kan enkelt forebygges og oppdages, men da er det viktig at man starter hudbeskyttelse mot UV-stråling i ung alder.

Solsikker har også laget Smøresangen og Smøredansen. Målet er å lære barn gode solbeskyttelsesvaner gjennom en gøyal dans. Sammen med boken vår, Jonas og Judith, sola og snøen, er målet å gjøre barn oppmerksom på viktigheten av hudbeskyttelse hele året, ikke bare når man har sommerferie og fri fra skolen.

Ressurser

1.-4. klasse

< 1 time

Smøresangen

Gjennom Smøresangen, og Smøredansen er målet å kunne lære små (og store) om gode hudbeskyttelsesvaner, på en gøyal måte.

1.-4. klasse

Over en dag

Bok: Jonas og Judith, sola og snøen

En fortryllende historie full av drømmende, fargerike illustrasjoner med et viktig budskap om viktigheten av hudbeskyttelse året rundt, ikke bare på sommeren.

1.-4. klasse

1-2 timer

Melanomforeningens aktivitetshefte

Velkommen til Melanomforeningens aktivitetshefte. Dette heftet er utviklet for barn. Judith og Jonas, som er maskotene våre, vil gjerne lære deg om solvett for å forebygge hudskader.