Til forsiden

Hva er melanom?

Melanom, også kjent som malignt melanom eller føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft. Risikoen for å utvikle melanom er sterkt knyttet til sol og solarium.

Melanom oppstår i en type celler, melanocytter, som lager pigmentfargestoffet melanin som gir farge til hud, hår og øyne. Føflekker er konsentrasjoner av dette fargestoffet i huden.

Å ha føflekker er normalt, men det kan være vanskelig å skille føflekkreft fra normale føflekker. Frem til vi er i 30-40 års alderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse.

Hvor på kroppen oppstår melanom?

Melanom kan oppstå hvor som helst på kroppen, både i nye eller i gamle føflekker. I sjeldne tilfeller kan det oppstå melanom i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Kvinner får oftest melanom på overkroppen og bena, mens menn oftest rammes på overkroppen. (Kilde: Kreftlex, 2023).

Når bør jeg oppsøke lege?

Dersom du har en føflekk som skiller seg ut fra de andre er det viktig å få sjekket den med én gang. Føflekker kan du få sjekket hos fastlegen din eller hos en hudlege. Jo tidligere du kommer til behandling jo større er sjansene for å bli helt frisk.

Bør føflekken sjekkes?

Ved å holde øye med føflekkene dine jevnlig kan du potensielt redde ditt eget liv. Om en føflekk har ett eller flere av punktene under bør du undersøke føflekken hos lege.

 • Asymmetri

  Den ene halvdelen av føflekken er annerledes fra den andre.

 • Ujevn kant

  Føflekken har en ujevn eller lite definert kant.

 • Farge

  Føflekken har flere fargetoner eller er spesielt mørk.

 • Diameter

  Føflekken er over 6mm i diameter.

 • Endring

  Føflekken endrer farge, form eller storelse.

Mer om temaet