Til forsiden

Tilbake til artikler

Godkjent adjuvant behandling for pasienter med stadium II melanom

Den 12.02.24 godkjente Beslutningsforum medikamentet nivolumab for adjuvant behandling av pasienter med stadium IIB og IIC i Norge. Dette skjedde via en ny «Fast track godkjenning» og kom raskere enn forventet.

Anna K. Winge-Main
|
20. mars 2024

Jeg skrev i Nyhetsbrevet i høst om pasienter med melanom i stadium IIB eller IIC som har høy risiko for sykdomstilbakefall etter operasjon.

Det foreligger data fra to store, internasjonale studier; KEYNOTE-716 studien og CheckMate-76K-studien som begge har vist en redusert risiko for tilbakefall med adjuvant behandling med pembrolizumab eller nivolumab etter at melanomet er kirurgisk fjernet. (I Norge var vi med på CheckMate-76K-studien - Tusen takk til alle pasientene som var med i studien og bidro til denne viktige forskningen!)

Den 12.02.24 godkjente Beslutningsforum medikamentet nivolumab for adjuvant behandling av pasienter med stadium IIB og IIC i Norge. Dette skjedde via en ny «Fast track godkjenning» og kom raskere enn forventet. Våre nasjonale retningslinjer har dermed ikke rukket å bli oppdatert på dette og det kommer til å ta litt tid; tekst må også godkjennes av Helsedirektoratet.

I mellomtiden vil pasienter som har stadium IIB og IIC fanges opp og diskuteres på melanom multidisiplinære møter (MDT møter) og få tilbud om adjuvant behandling, dersom de oppfyller kravene og vil tåle behandlingen. Det er viktig her å vite at behandling, slik det også gjelder for stadium III-pasienter, må startes opp innen 12 uker etter operasjon. Dermed er det ikke mulig at man får behandling om man ble operert for over 12 uker siden.

I Sverige og Danmark har man ikke godkjent adjuvant behandling for stadium II-pasienter. Vi er glade for at vi har den behandlingsmuligheten i Norge, men samtidig følger det med et stort ansvar. Vi vet at de fleste som er operert er kurert av sin kirurgi og ikke trenger mer behandling. Vi har verktøy for å predikere sjanse for tilbakefall, men vet allikevel ikke om man trenger tileggsbehandling. Immunterapi kan i sjeldne tilfeller gi livstruende bivirkinger og de kan også gi livsvarige bivirkninger som for eksempel insulin-trengende diabetes. Derfor må vi leger og pasienter sammen diskutere adjuvant behandling og eventuelt behov for denne.

Mer om temaene