Til forsiden

Solvett

Lær om hvordan du kan nyte solen på en trygg og forsvarlig måte.

En hånd appliserer krem på den andre hånda.En hånd appliserer krem på den andre hånda.

Slik bruker du solvett

Solen er en viktig kilde til vitamin D. Likevel er det viktig å nyte den med forsiktighet. I videoen nedenfor kan du lære mer om hvordan du kan beskytte deg mot sola.

Kan du solvettreglene?

Det er deilig å være i solen, og det skal vi ikke slutte med. Men, vær solsmart! Her kan du lære mer om de fem solvettreglene:

Myte eller fakta?

Klarer du å skille myte fra fakta i påstandene nedenfor?

Artikler relatert til temaet

Ollas Historie

Dette innlegget er viet til vår dyktige forfatter, Olla Rypdal, som har skrevet boken vår «Jonas og Judith, sola og snøen». En spesiell takk til henne for at hun i tillegg til sin kunnskap og ekspertise, også har bidratt med sin personlige historie.

Huden din husker!

Huden din husker, derfor er det viktig å ta godt vare på den. I denne videoen kan du høre tre melanompasienter fortelle sin historie.

Myter om solarium

Det finnes mange myter om solarium. Men, visste du at risikoen for å få hudkreft av strålene i solariet øker hvis du starter å sole seg i ung alder, tar solarium ofte eller over lengre tid? Ingen brunfarge er verdt å få hudkreft for!

Solvettreglene

Det er deilig å være i solen, og det skal vi ikke slutte med. Men, vær solsmart! Begrens tiden i sterk sol. Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, så du må hjelpe til med hodeplagg og klesplagg. Smør rikelig med solkrem, og bruk faktor 30 eller høyere. Og aller sist; solarium er kreftfremkallende. Ikke ta solarium.

Fem på gaten: Hva betyr solen for deg?

Vi har spurt folk på gaten om de vet hva melanom er.

Hva er melanom?

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av melanom. Årsaken til melanom er i all hovedsak eksponering av UV-stråler fra sol og solarium. UV-strålene medfører DNA-skade inne i cellene, og kan føre til dødelig kreft og melanom over tid.

Solsikker på én-to-tre

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge melanom (føflekkreft) er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium.

Vi ser en voksen person løfte et barn. Det er sol, og i bakgrunnen ser vi havet.Vi ser en voksen person løfte et barn. Det er sol, og i bakgrunnen ser vi havet.

Solarium og solariumsindustrien i Norge

Her er fem ting du ikke visste om solarier og solariumsindustrien i Norge - og hva Melanomforeningen tenker om saken.

Utforsk innhold etter stikkord

Klikk på et av stikkordene for å utforske innhold tilknyttet det