Til forsiden

Tilbake til nyheter

Oppsummering fra Hudkreftuken 2024

Mai er måneden i året dedikert til å øke bevissthet blant allmennheten om hudkreft og melanom. Gjennom mai måned forsøker vi å holde ekstra fokus på dette emnet i håp om å belyse flere mennesker om viktigheten av hudbeskyttelse som forebyggende tiltak, men også for å vise solidaritet ved å være en støtte for alle melanomrammede.

26. juni 2024
bilde av stand på Gardermoen for Melanomforeningen bilde av stand på Gardermoen for Melanomforeningen

I år har vi markert mai med to sterke, personlige historier, vi har delt gode råd og tips gjennom måneden om hvordan man kan beskytte huden og vi har også lansert en helt ny kampanje - Solsikker, rettet mot barn, for å lære dem gode solvaner. I tillegg har vi markert Hudkreftuken ved representasjon på ulike steder som Oslo Lufthavn Gardermoen, Fyllingsdalen Videregående skole i Bergen og Nordlandssykehuset i Bodø.

På Gardermoen

Det har blitt en årlig tradisjon for Melanomforeningen å stå på stand på Gardermoen i forbindelse med Hudkreftuken for å gi reisende gode solråd samt dele ut artige premier. I år var intet unntak. I samarbeid med Travel Retail Norway fikk vi stå på stand rett utenfor Tax Free butikken på utlandsterminalen i avreisehallen på Gardermoen. Vi hadde med oss vårt splitter nye lykkehjul, som i år skapte stor sensasjon og trakk mange nysgjerrige passasjerer til vår stand.

to personer som prøver å spinne lykkehjuletto personer som prøver å spinne lykkehjulet
Lykkehjulet skaper nysjerrighet hos både små og store

Fokus i år var forebygging og vår nye kampanje – Solsikker. Vi delte ut mange aktivitetshefter til reiseglade barn, brosjyrer til voksne, solkremprøver, samt mange andre fine premier som store solkremer fra La Roche-Posay, trendye solhatter sponset av Travel Retail Norway og vår egen barnebok Jonas og Judith, sola og snøen var blant flere premier. Vi hadde også med oss koreograf av Smøredansen, Charlotte Korrell, som benyttet anledningen til å underholde med Smøredansen mellom slagene når Smøresangen spilte over høyttalere. Kort oppsummert var markeringen av Hudkreftuken på Gardermoen en suksess og vi gleder oss allerede til neste år.

smilende dame som dansersmilende dame som danser
Koreograf Charlotte Korrell danser Smøredansen
Smilende dame som deler ut informasjon på standSmilende dame som deler ut informasjon på stand
Deler ut informasjon til reisende

I Bodø

Det var ikke bare i Oslo vi var representert fra Melanomforeningen. To av våre likepersoner Tone Reitstad og Heidi Kvalvik-Olsen, sammen med medlem Sverre Alf Bjørgum tok initiativ til å sette opp en stand på sykehuset i Bodø hvor de sto onsdag 22.mai og delte ut informasjonsbrosjyrer, melanom-sløyfen og solkremprøver. Det var ekstremt fint vær den dagen, dermed ble solkremprøver spesielt godt mottatt.

Deretter ble det quiz og premieutdeling med kaffe og Twist på Vardesenteret. Den nye boken vår og store solkremer fra La Roche-Posay var også blant gevinstene her. På storskjerm på Vardesenteret ble vår lengre info-film vist sammen med den nye musikkvideoen vår til Smøresangen. På andre skjermer, som henger rundt om på sykehuset, gikk den kortere «Hva er melanom?» filmen vår for ytterligere informasjon. 

tre smilende mennesker som deler ut informasjon tre smilende mennesker som deler ut informasjon
Gult er kult
en film som vises på Vardesentereten film som vises på Vardesenteret
Film vises på Vardesenteret
Smøredansen musikkvideo vises på tv-skjermSmøredansen musikkvideo vises på tv-skjerm
Smøredansen musikkvideo vises på Vardesenteret

Ytterligere markering i Bergen

Therese Johannessen, varamedlem i styret, holdt fredag 28. mai et foredrag om sitt møte med kreft og kreft generelt for helsefagstudenter fra ulike klasser på vg3. ved Fyllingsdalen Videregående skole. Det var lærer Agnethe Thorgrimsen som tok initiativ til dette etter at kreft hadde vært pensum for trinnet i løpet av april og mai.

Hun ønsket at elevene skulle få møte en ung, tilsynelatende frisk dame med kreft for å skape et nyansert bilde av kreftsyke. Mange av elevene skal snart ut å jobbe som helsefagarbeidere, og da vil kreftsyke være blant pasientgruppen som de vil møte.

flere bilder fra foredrag på skoleflere bilder fra foredrag på skole
Fra foredrag på Fyllingsdalen Videregående

Therese snakket generelt om kreft, ulike typer kreft, henviste til Kreftforeningens hjemmeside, men også pasientforeninger som Melanomforeningen, som gode ressurser til informasjon. Det ble også snakket om undersøkelser og diagnostisering, samt ulike typer behandling; deriblant stråling, immunterapi og cellegift. 

Senskader var også et tema som ble belyst og det faktum at flere overlever og- eller lever med kreft. Men, til tross for dette at mange ikke kommer seg tilbake i jobb igjen eller må jobbe redusert grunnet senskader av tøffe behandlinger. I forbindelse med Hudkreftuken og melanombevissthetsmåneden, ble det naturlig mest fokus på melanom og forebygging.

elever sitter å ser på en film i et klasseromelever sitter å ser på en film i et klasserom
"Hva er melanom?" filmen vises

Våre filmer, som har som hensikt å lære bort gode solvaner for å forebygge melanom, ble også vist. Solarium ble et eget tema ettersom mange ungdommer bruker dette som en måte å opprettholde brunfargen på. Elevene var engasjerte, nysgjerrige og stilte mange gode spørsmål. Dette er et aktuelt tema som det er viktig å skape bevissthet rundt, og Therese er allerede booket for nytt foredrag til neste år med et nytt kull i vg3. Dette ser vi også veldig frem til.

smilende dame som holder foredragsmilende dame som holder foredrag
Varamedlem i styret, Therese Johannessen

Skrevet av Barbara Gonzalez-Vaughn

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.