Til forsiden

Tilbake til artikler

Solsikker én-to-tre

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge melanom (føflekkreft) er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium.

1. juni 2023
Vi ser en voksen person løfte et barn. Det er sol, og i bakgrunnen ser vi havet.Vi ser en voksen person løfte et barn. Det er sol, og i bakgrunnen ser vi havet.

I små mengder er sol bra for helsa og å utøve solvett handler ikke om å unngå sola helt. Det er viktig å være bevisst på å begrense mengden UV-stråling vi utsetter oss for, og spesielt unngå å bli solbrent.

Melanomforeningen, Kreftforeningen og Hudlegeforeningen har blitt enige om følgende solråd:

Begrens tiden i sterk sol.

Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Ta en pause fra solen midt på dagen og sitt gjerne i skyggen. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

Oppsøk skygge

Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen.

Bruk klær, noe på hodet og solbriller

Klærne bør dekke mest mulig hud, En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.

Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.

Ikke bruk solarium

Solarium kan øke risikoen for hudkreft og spesielt om du er lys i huden. Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium. Risikoen øker jo mer du bruker og jo yngre du er når du begynner. I tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Helsedirektoratet fraråder bruk av solarium i siste utgave av de nasjonale faglige retningslinjene for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne melanomer (09/2016). I Føflekkreftforeningen ønsker vi et nasjonalt forbud mot solarium.

Mer om temaet