Til forsiden

Tilbake til artikler

Har fjernet syv føflekker de siste 30 år

I løpet av disse 30 årene har Agnar Myhre (81) faktisk fjernet hele syv føflekker som det har vist seg å være kreft i.

1. juni 2023
Portrettbilde av Agnar som sitter på en stol.Portrettbilde av Agnar som sitter på en stol.

Frem til han fylte 50 år var ikke Agnar Myhre så nøye med å tenke på å beskytte seg mot solen. Verst gikk det da han som guttunge sovnet på stranden. Da måtte han til legebehandling for solbrenthet.

For 30 år siden fikk han en mørk klump på armen som etter hvert begynte å blø. Han la på et plaster og brydde seg ikke om det, men tilfeldighetene gjorde at han på samme tid skulle på sykehus for å ta en meniskoperasjon. Legen så såret på armen, likte ikke det han så og fikk samtidig fjernet den blødende føflekken. Prøver indikerte at det var kreft, og han måtte tilbake til sykehuset og ta en større operasjon for å fjerne omkringliggende vev. I likhet med de fleste som får føflekker med ondartet kreft, var det heller ikke hos Agnar spredning. Han har derfor ingen plager forbundet med dette i dag – 30 år senere.

Imidlertid har han vært jevnlig inne til sjekk. – I løpet av disse 30 årene har jeg faktisk fjernet hele syv føflekker som det har vist seg å være kreft i. Nettopp det at jeg selv har fulgt godt med på de føflekkene jeg har, og gått jevnlig til oppfølging og kontroll, har vært nøkkelen til at kreften ikke har fått tid til å spre seg til andre deler av kroppen. Samtidig har jeg også blitt svært så påpasselig med å beskytte meg mot solen. Jeg smører meg alltid med solfaktor 30, og jeg smører meg gjerne flere ganger. Er solen veldig sterk, går jeg i tillegg med caps og bruker lange ermer, sier han.

Mer om temaet