Til forsiden

Tilbake til artikler

Bestilte hastetime hos fastlegen

Da Henriette kjente at en føflekk på ryggen hadde endret seg, var det første hun gjorde å ringe fastlegen for å få en hastetime.

1. juni 2023
Bilde av Henriette Sandven som ser inn i kameraet.Bilde av Henriette Sandven som ser inn i kameraet.

Henriette Sandven (40) er barnepsykiater og har derfor en legeutdannelse før hun startet på spesialiseringen. Da hun kjente at en føflekk hun hadde på ryggen, hadde fått en hardere skorpe enn det den hadde hatt før, var det første hun gjorde å ringe fastlegen for å få en hastetime.

– Fastlegen min mente faktisk at det ikke var noe å være bekymret for, men jeg insisterte på at den skulle fjernes og sendes inn til undersøkelse med en gang. Det har jeg ikke angret på, og fastlegen min beklaget at hun ikke hadde tatt det mer alvorlig, da hun noen uker etter ringte meg og fortalte at det var kreft i føflekken, forteller hun.

Budskapet hennes er klart. Har du en føflekk som du merker at det har skjedd en endring med, så gå raskt til lege og be om at den blir fjernet.

– Jeg hadde ikke tenkt at jeg burde sjekke føflekkene mine. Man har jo føflekker på steder man ikke får sjekket også.

For meg har dette vært en vekker. Du må ikke vente hvis du stusser over en flekk som har endret seg. Enhver føflekk som det skjer noe med, ville jeg oppsøkt lege for å sjekke. Få den sjekket fort, og be om at den blir fjernet selv om legen mener det er liten grunn til bekymring. Kunnskap gir makt og kontroll, og kommer du til legen med en forklaring på at føflekken har endret seg og du viser til at det er noe som alltid bør sjekkes, så blir du tatt mer på alvor, sier Henriette.

Episoden har samtidig gjort henne trygg på at den oppfølgingen hun får når kreften er oppdaget, er den beste. Ti dager etter at diagnosen var stilt, ble hun operert, og et større område rundt den kreftbefengte føflekken ble fjernet.

Hun har gått til kontroll hver tredje måned i ettertid, og så langt ser det ut til at kreften ikke har spredd seg. Etter en CT-undersøkelse på den første kontrollen ble hun imidlertid skikkelig skremt.

– De fant en flekk på leveren min og jeg fryktet at jeg hadde fått kreft med spredning. Jeg ble grundig undersøkt og fulgt opp, og så viste det seg at flekken var en helt uskyldig fettklump. Etter det har jeg faktisk følt meg mye tryggere. Det er en belastning å gå og vente på svar, men nå vet jeg at jeg blir grundig fulgt opp og undersøkt. De sjekker alt. Det føles veldig bra, sier hun.

Mer om temaet