Til forsiden

Bør føflekken sjekkes?

Ved å holde øye med føflekkene dine jevnlig kan du potensielt redde ditt eget liv. Om en føflekk har ett eller flere av punktene under bør du undersøke føflekken hos lege.

 • Asymetri

  Den ene halvdelen av føflekken er annerledes fra den andre.

 • Ujevn kant

  Føflekken har en ujevn eller lite definert kant.

 • Farge

  Føflekken har flere fargetoner eller er spesielt mørk.

 • Diameter

  Føflekken er over 6mm i diameter.

 • Endring

  Føflekken endrer farge, form eller storelse.

Artikler relatert til temaet

Ollas Historie

Dette innlegget er viet til vår dyktige forfatter, Olla Rypdal, som har skrevet boken vår «Jonas og Judith, sola og snøen». En spesiell takk til henne for at hun i tillegg til sin kunnskap og ekspertise, også har bidratt med sin personlige historie.

Huden din husker!

Huden din husker, derfor er det viktig å ta godt vare på den. I denne videoen kan du høre tre melanompasienter fortelle sin historie.

Video: Føflekkens ABCDE regel

Det er viktig å oppdage føflekkreft på et tidlig stadium. Dersom sykdommen ikke behandles raskt, kan svulsten vokse dypere inn i huden og spre seg til andre deler av kroppen. For å vurdere en føflekk, kan man punktvis følge ABCDE-regelen.

Hva er melanom?

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av melanom. Årsaken til melanom er i all hovedsak eksponering av UV-stråler fra sol og solarium. UV-strålene medfører DNA-skade inne i cellene, og kan føre til dødelig kreft og melanom over tid.

Er føflekken min farlig?

Den beste metoden for å forebygge melanom er å sjekke alle mistenksomme føflekker hos lege. Men hvordan vet du hvilke føflekker du bør sjekke? Lær mer om hva du skal se etter.

Nærbilde av ryggen til en mann med mange føflekker.Nærbilde av ryggen til en mann med mange føflekker.

Utforsk innhold etter stikkord

Klikk på et av stikkordene for å utforske innhold tilknyttet det