Til forsiden

Diagnostisering av melanom

Slik stilles diagnosen melanom av legen.

For å stille diagnosen melanom vil fastlege eller hudlege gjennomføre en grundig inspeksjon av huden. I noen tilfeller kommer legen til å undersøke føflekken med et dermatoskopi – et instrument med innebygd forstørrelsesglass og lampe.

Mistenkelig føflekk

Hvis en føflekk er mistenkelig med tanke på kreft, så vil legen kunne fjerne denne med et enkelt inngrep med lokalbedøvelse. Føflekken, samt mellom 2 til 5 millimeter av området rundt og under, fjernes med et båtformet kutt.

Analyse av føflekk

Det fjernede området skal alltid sendes inn til analyse selv der legen mener det ikke er grunn til bekymring og føflekken fjernes av mer kosmetiske årsaker.

Vi oppfordrer alle som fjerner en føflekk, uansett årsak, om å be legen om at den skal sendes inn til analyse, samt purre på svaret om det tar for lang tid.

Når analysen viser kreft

Hvis prøver av en føflekk viser at den er malign som det heter på fagspråket, altså at det er kreftceller i den, så er standard behandling at cirka to til tre centimeter av det omkringliggende vevet fjernes med en enkel operasjon. Avhengig av hvor føflekken ligger så kan dette gjøres på lokalt sykehus.

Fjerning av føflekker i ansikt, øre, fingre og tær, samt fotsåle, kan være komplisert og krever spesielle hensyn. Da bør operasjonen utføres på en kirurgisk avdeling ved et av universitetssykehusene.

Hvis føflekken ligger i et område som ikke lar seg operere så er det Radiumhospitalet som har nasjonalt ansvar for å følge opp disse pasientene.

Mer om temaet