Til forsiden

Tilbake til nyheter

Sjekk føflekkene dine ofte og grundig

Norge er på føflekkreft-toppen både når det gjelder nye tilfeller og dødelighet. Oppdages kreften tidlig, er det imidlertid veldig gode prognoser for å bli frisk.

24. mai 2017

Forekomsten av føflekkreft øker stadig i Norge. Siden 50-tallet har den økt fra 90 tilfeller i året, til over 2000.

Kolbjørn Andersens kreftsykdom startet med en blødende føflekk på ryggen. I dag oppfordret han folk til å sjekke sine egne føflekker.

FOTO: NRK / HANS ERIK WEIBY

Slik behøver det ikke å være. Føflekkreft er en kreftform som kan forebygges og ganske enkel å behandle når den oppdages tidlig.

For å få ned dødeligheten må vi kjenne faresignalene, og gå til lege med mistenkelige føflekker eller hudforandringer.

Og så må folk bruke solvett og unngå å bli solbrent.

Har fått dødsdommen

Kolbjørn Andersen har fått dødsdommen.

– Jeg har føflekkreft med spredning.

I dag stilte han sporty opp på Kreftforeningens stand i Kristiansand i anledning hudsjekkdagen. Mange gav Kolbjørn et klapp på skuldra etter at han ble omtalt i dagens Fædrelandsvennen.

De siste to månedene har han følt seg bra, men prognosen er dårlig.

– Det bekymrer meg ikke så mye. Jeg tar hver dag som den kommer, og jeg setter pris på livet, sier han.

Føflekkreften ble oppdaget for nesten fire år siden. Han kom raskt under behandling og ble operert tre ganger.

I 2015 ble han erklært kreftfri. Men kreften kom tilbake - med svulster i mage og tarm.

Les mer: NRK.no

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.