– Sjekk føflekkene dine ofte og grundig
Norge er på føflekkreft-toppen både når det gjelder nye tilfeller og dødelighet. Oppdages kreften tidlig, er det imidlertid veldig gode prognoser for å bli frisk.

Forekomsten av føflekkreft øker stadig i Norge. Siden 50-tallet har den økt fra 90 tilfeller i året, til over 2000.
Kolbjørn Andersens kreftsykdom startet med en blødende føflekk på ryggen. I dag oppfordret han folk til å sjekke sine egne føflekker.
FOTO: NRK / HANS ERIK WEIBY
Slik behøver det ikke å være. Føflekkreft er en kreftform som kan forebygges og ganske enkel å behandle når den oppdages tidlig.
For å få ned dødeligheten må vi kjenne faresignalene, og gå til lege med mistenkelige føflekker eller hudforandringer.
Og så må folk bruke solvett og unngå å bli solbrent.
Har fått dødsdommen
Kolbjørn Andersen har fått dødsdommen.
– Jeg har føflekkreft med spredning.
I dag stilte han sporty opp på Kreftforeningens stand i Kristiansand i anledning hudsjekkdagen. Mange gav Kolbjørn et klapp på skuldra etter at han ble omtalt i dagens Fædrelandsvennen.
De siste to månedene har han følt seg bra, men prognosen er dårlig.
– Det bekymrer meg ikke så mye. Jeg tar hver dag som den kommer, og jeg setter pris på livet, sier han.
Føflekkreften ble oppdaget for nesten fire år siden. Han kom raskt under behandling og ble operert tre ganger.
I 2015 ble han erklært kreftfri. Men kreften kom tilbake - med svulster i mage og tarm.
Les mer: NRK.no
Flere nyheter
Vi søker flere likepersoner
Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.
Nyhetsbrev våren 2023
I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.
Hjelp oss å nå 600 medlemmer
Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.
Årsmøte 11.-20. mai 2021
Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.