Til forsiden

Tilbake til nyheter

Regjeringen skroter solariumforbud

Journaliststudentene Silje Haugen Myrseth, Malin McLarney og Live Johanna S. Øverhaug har laget både en artikkel og et videoreportasje om nyheten at regjeringen skroter solariumforbud.

18. mars 2019

De skriver:

Hudkreftrammede er skuffet.

Det er trist og skremmende at de ikke hører på oss. Vi er levende bevis på at det ikke er sunt å ta solarium, sier Trine Lise Bjerk (39).

Norge på verdenstoppen

Sommeren 2016 fikk Bjerk en beskjed mange frykter. Det viste seg at føflekken hun hadde fjernet fra magen, var ondartet. Bjerk er en av 2311 personer i Norge som ble diagnostisert med føflekkreft det året.

Norge ligger i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft. Dødeligheten i Norge er høyest i Europa, og like høy som i Australia.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det en direkte sammenheng mellom hudkreft og solariumsbruk.

Anbefaler forbud

I en rapport fra Statens strålevern, Helsedirektoratet og Folkehelseinsitituttet blir det foreslått en strategi for å få ned antall hudkrefttilefeller i Norge. Å forby solarium er et av tiltakene som anbefales i rapporten.

Folkehelseminister, Åse Michaelsen (Frp), sier til NRK at et forbud ikke er nødvendig.

– Vi tenker at det handler om å få god informasjon ut til offentlige instanser og folk flest om hva det innebærer å ta solarium.

Se deres videoreportasje her:  https://www.youtube.com/watch?v=wzutQq_mEwk&t=

Les artikkelen her: Regjeringen skroter solariumforbud

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.