Til forsiden

Bli medlem
Tilbake til nyheter

Pressemelding fra Føflekkreftforeningen 5. mars 2019

Ny nasjonal strategiplan mot hudkreft har kommet. Føflekkreftforeningen er meget skuffet over at delen om utredning av forbud mot solarium er fjernet av folkehelseministeren.

28. februar 2020

I rapporten fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet i 2017 fant de avvik i 75 % av kontroller av solariumsbedrifter, og hele 50 % hadde mangelfull alderskontroll. Føflekkreftforeningen mener derfor det er altfor lett å bruke solarium selv om en er under 18 år. Forskningen er tydelig på at redusert bruk av solarium gir redusert forekomst av føflekkreft.

Vi må alle ta ansvar for egen helse, men problemet ligger i at det å være brun i for stor grad assosieres med sunnhet, skjønnhet og andre egenskaper som mange unge mennesker er opptatt av. At dette samtidig leder til en betydelig økt risiko for føflekkreft underkommuniseres fra solariumsbransjen. Det er over 300 dødsfall i året av føflekkreft. 90 % av disse skyldes sol og solarium. Selv WHO definerer bruk av solarium som kreftfremkallende.

Får du solskader som barn og ungdom, gir det ekstra forhøyet risiko for hudkreft. Den nye nasjonale strategiplanen har mange gode tiltak for solvett. Men når vi vet at også unge under 18 år bruker solarium, må det settes inn tiltak for å redusere antall dødsfall.

Vi anbefaler å lese Strategiplanen: https://www.dsa.no/.../94655/nasjonal-strategi-mot-hudkreft

Med vennlig hilsen

Kari Anne Fevang

Styreleder, Føflekkreftforeningen

Tønsberg 5. mars 2019

Flere nyheter

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.

Hjelp oss å nå 600 medlemmer

Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.

Årsmøte 11.-20. mai 2021

Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.