Til forsiden

Tilbake til nyheter

Pressemelding fra Føflekkreftforeningen 5. mars 2019

Ny nasjonal strategiplan mot hudkreft har kommet. Føflekkreftforeningen er meget skuffet over at delen om utredning av forbud mot solarium er fjernet av folkehelseministeren.

28. februar 2020

I rapporten fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet i 2017 fant de avvik i 75 % av kontroller av solariumsbedrifter, og hele 50 % hadde mangelfull alderskontroll. Føflekkreftforeningen mener derfor det er altfor lett å bruke solarium selv om en er under 18 år. Forskningen er tydelig på at redusert bruk av solarium gir redusert forekomst av føflekkreft.

Vi må alle ta ansvar for egen helse, men problemet ligger i at det å være brun i for stor grad assosieres med sunnhet, skjønnhet og andre egenskaper som mange unge mennesker er opptatt av. At dette samtidig leder til en betydelig økt risiko for føflekkreft underkommuniseres fra solariumsbransjen. Det er over 300 dødsfall i året av føflekkreft. 90 % av disse skyldes sol og solarium. Selv WHO definerer bruk av solarium som kreftfremkallende.

Får du solskader som barn og ungdom, gir det ekstra forhøyet risiko for hudkreft. Den nye nasjonale strategiplanen har mange gode tiltak for solvett. Men når vi vet at også unge under 18 år bruker solarium, må det settes inn tiltak for å redusere antall dødsfall.

Vi anbefaler å lese Strategiplanen: https://www.dsa.no/.../94655/nasjonal-strategi-mot-hudkreft

Med vennlig hilsen

Kari Anne Fevang

Styreleder, Føflekkreftforeningen

Tønsberg 5. mars 2019

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.