Til forsiden

Bli medlem
Tilbake til nyheter

Ny forsking viser at det er mulig å forebygge spredning av føflekkreft for mange!

Mandag 11.september 2017 ble det offentliggjort revolusjonerende nyheter på kreftkonferansen ESMO i Madrid.

13. september 2017

Pasienter som får kirurgisk behandling for føflekkreft kan ha stor risiko for tilbakefall fordi kreftceller kan bli værende i kroppen etter operasjon. Adjuvant terapi, dvs. forebyggende behandling, kan være aktuelt for pasienter med føflekkreft med høy risiko, for å hjelpe med å redusere risikoen for at føflekkreften kommer tilbake.

To av studiene som ble presentert mandag gir håp om mulighet for å forebygge tilbakefall.

Det som er nytt er å gi immunterapi eller målrettet behandling med signalhemmere forebyggende. Det er ikke funnet nye bivirkninger.

Forebyggende immunterapi

CheckMate 238 er navnet på studien med forebyggende medisin med Nivolumab versus Ipilimumab. Her har de funnet at 72 % av stadie IIIB og IIIC pasientene ikke har fått spredning (lokalt, regionalt eller fjern metastaser) etter 12 måneder ved Nivolumab, mot 62% ved bruk av Ipilimumab.

Det er færre og mindre alvorlige bivirkninger ved Nivo enn ved Ipi.

For personer med en mutasjon i kreften som kalles BRAF (BRAF-positiv) ble det presentert flere muligheter. En av disse er spesielt interessant.

Forebryggende målrettet behandling

COMBI-AD-studien evaluerte kombinasjonen av dabrafenib + trametinib gitt til pasienter med stadium III, BRAF-positiv V600E/K-mutert føflekkreft, som ikke har blitt behandlet for kreft tidligere. Pasientene ble først operert før de fikk enten placebo eller medisin. Ved denne kombinasjon er det 88% som ikke har fått spredning etter ett år, mot 56 % på placebo. Etter 3 år er det 58% som ikke har fått spredning av de som har fått dabra+tram, mens tallet er 39 % for de som ikke har fått behandling.

Det ble også diskutert det man kaller neoadjuvant, altså gi medisinene først og eventuelt operere senere. Fordelene ved det er bl.a. å slippe risikoen ved operasjon og lymfeødem. Ved å behandle med immunterapi og BRAF- & MEK -hemmere så behandles hele kroppen. Det kalles systemisk behandling. Ved operasjon får man fjernet svulsten som er akkurat de ser, men man vet ikke om det allerede kan være kreftceller på avveie andre steder i kroppen,

Det er langt frem til godkjenning, og bruk på norske sykehus. Dette er studier med medisiner som brukes på norske sykehus nå, men da til pasienter med spredning.

Så gjenstår det å se om disse behandlingsmulighetene blir godkjent og tatt i bruk, og færre får spredning av sykdommen.

Det som er nytt er å gi immunterapi eller målrettet behandling forebyggende. Det er ikke funnet nye bivirkninger av disse behandlingene.

Flere nyheter

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.

Hjelp oss å nå 600 medlemmer

Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.

Årsmøte 11.-20. mai 2021

Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.