Til forsiden

Bli medlem
Tilbake til nyheter

Norske pasienter venter lovende behandling for føflekkreft tilgjengelig i nabolandene

Melanomforeningen fortviler. – Vi har ingen forståelse for at dette skal ta så lang tid i Norge.

28. februar 2020

– Vi vet at medisinen finnes og at om man hadde bodd i Sverige eller Danmark så hadde man fått behandlingen. Men i Norge må man enten vente til man er «syk nok» for å få behandlingen i det offentlige eller man må skaffe 1,2 millioner kroner av egen lomme og gå på privat klinikk, sier styreleder Kari Anne Fevang til ABC Nyheter.

– De fleste av oss har ikke råd til det. Og hvis du overlever har du kanskje brukt opp det du tenkte du skulle bruke til pensjonene din, fortsetter hun.

Malignt melanom eller føflekkreft er en svært aggressiv form for kreft. I 2017 fikk 2222 nordmenn diagnosen og 306 med denne kreftformen døde.

Frem til 2015 hadde nordmenn med føflekkreft ingen andre behandlingsalternativer enn operasjon. Siden den gang har immunterapi og målrettet behandling blitt tilgjengelig for pasienter som har stadium fire av kreftsykdommen. Det vil si at kreften har spredd seg til vitale organer og ikke lenger lar seg operere.

I fjor sommer ga Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) sin godkjenning for at de to immunterapiene pembrolizumab og nivolumab, samt målrettet behandlingen med dabrafenib og trametinib, kan brukes som såkalt adjuvant behandling.

Adjuvant behandling er tilleggsbehandling som gis etter kreftoperasjon for å redusere risikoen for tilbakefall i tidligere stadier av sykdommen.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2019/08/10/195599962/norske-pasienter-venter-pa-lovende-behandling-for-foflekkreft-tilgjengelig-i-nabolandene

Flere nyheter

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.

Hjelp oss å nå 600 medlemmer

Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.

Årsmøte 11.-20. mai 2021

Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.