Til forsiden

Bli medlem
Tilbake til nyheter

Førstemann med immunterapi i Norge slutter Radiumhospitalet

En av Norges fremste forskere på immunterapi slutter etter en lang karriere på Radiumhospitalet. Pensjonere seg skal Steinar Aamdal imidlertid ikke.

28. februar 2020

Steinar Aamdal er blitt hele 72 år gammel, og nå tillater ikke sykehusets interne regler den spreke forskeren å jobbe lenger. Aamdal har vært overlege ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet i en årrekke.

Aamdal slutter imidlertid ikke å jobbe, men starter i stedet i selskapet Ultimovacs, som blant annet utvikler kreftvaksine.

Kommer aldri i verden til å virke!

Steinar Aamdal etablerte og ledet i sin tid Utprøvingsenheten på Radiumhospitalet. Nettopp denne enheten står for studier av nye kreftmedisiner i tidlig-fase. De senere årene ledet Aamdal Seksjon for utprøvende kreftbehandling og forskningsstøtte.

Kreftspesialisten var tidlig ute med forsøk med immunterapi i Norge. Ikke alle kollegene var like optimistiske som Aamdal.

– Steinar, det der kommer aldri i verden til å virke, skal en av legens mentorer ha sagt da han begynte med de første forsøkene, ifølge Dagens Medisin.

I dag regnes nettopp immunterapi som kanskje ett av de største fremskrittene innen kreftbehandling. Aamdal kan konstatere at han var på rett vei, tross skeptiske kolleger.

– Steinar fortjener en stor takk fra norske føflekkreftpasienter. Han har gjort en fantastisk innsats for å få frem behovet vårt for ny medisin – immunterapi. Før overlevde føflekkreftpasienter 6-9 måneder. Steinar kjempet for at vi skulle få tilgang til immunterapi. Mange lever i dag fordi han tok den kampen. Sykdommen er ikke nødvendigvis dødelig lenger, selv for de aller sykeste av oss, sier Kari Anne Fevang, styremedlem i Føflekkreftforeningen.

Viktig for føflekkreft

– Steinar har vært en av de viktigste pådriverne til behandling for føflekkreftpasienter i Norge, mener Fevang. Hun er blant pasientene som har fått immunterapi ved Radiumhospitalet.

Fevang fikk også prøve vaksinen da den var i innledende forsøk, i liket med journalisten som skriver denne saken.

– Vi kan takke Steinar for at norske pasienter fikk immunterapi i kliniske studier i Norge, mener Fevang. Aamdals rolle kan ikke underdrives, og Fevang er glad for at legen ikke pensjonerer seg riktig ennå.

Roald Nystad er avtroppende leder for Føflekkreftforeningen og legger til:

– Steinar var en solid støttespiller i forbindelse med stiftelsen av foreningen. Han var også hovedforeleser på landsmøtene i 2015 og 2016. Fordi han pushet på Kreftforeningen, klarte vi også, som en ung organisasjon, å få assosiert medlemskap på bare tre måneder. Andre foreninger har brukt flere år, sier Nystad.

Pasientenes talsmann

Steinar Amdaal har i flere år vært pasientens talsmann i media, og han har kjempet for kreftsyke skal få tilgang til den nyeste og beste medisinen, selv om den har kostet mye penger.

–Jeg er takknemlig for at Aamdal blant annet har kjempet for de sykeste med føflekkreft, og tatt mye av kampen for oss pasienter, sier Fevang.

Til Dagens Medisin sa Aamdal dette om de nye medisinene:

– Mitt mål har vært å få til et system som gjør at vi kan drive med dette på et profesjonelt nivå, slik at vi kan få studier til Norge. Vi må kunne bruke disse medisinene også hos oss. Det tar lang tid før de blir godkjent i Norge. Det aller beste er å få med pasienter på studier her til lands – da kan vi få tilgang til medisinene kanskje fem-seks år før de kommer hit.

Aamdal er åpen på at han har brukt media bevisst.

– Det koster litt, sa Aamdal til Dagens Medisin, – og vi får kjeft for det. Men det er vår oppgave.

Flere nyheter

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.

Hjelp oss å nå 600 medlemmer

Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.

Årsmøte 11.-20. mai 2021

Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.