Til forsiden

Tilbake til nyheter

Beskytt deg mot solen i vinterferien

Vinterferien er her, og mange nordmenn reiser på fjellet eller til Syden i ukene 8 eller 9. Hudlegespesialist Nada Rakovan gir gode råd og avkrefter noen myter om soling.

20. februar 2018

Nada Rakovan er hudlegespesialt med doktorgrad. Spesialistgodkjenningen fikk hun for fire år siden, og nå driver hun Hudlegekontoret i Larvik, som også har offentlig driftsavtale.

Vi hører ofte myten om at vi nordmenn trenger å sole oss så mye vi kan for å få nok D-vitaminer.

– Det stemmer nok ikke, avkrefter Rakovan.

– Vi som er lyse i huden, klarer oss med ti minutter daglig sol på ansikt og armer, uten beskyttelse. Det gir nok vitaminer gjennom hele solsesongen.

Vinterferie

Vinterferien nærmer seg. I ukene sju, åtte eller ni avvikler skoler over hele landet vinterferie, og familier drar ofte til fjells eller Syden.

– Det er viktig at du smører deg godt hvis du skal ut i solen, mener Nada Rakovan.

– Her i Norge bør du bruke minimum faktor 15 i solen, mens det i Syden er nødvendig med faktor 30 eller høyere. I tillegg er det viktig å ta på hatt når solen er sterk.

At snøen reflekterer mye sol, betyr at man må være ekstra påpasselig med beskyttelsen. Vintersolen i Norge er likevel ikke så sterk som sommersolen i Syden, men dr. Rakovan understreker at man må bruke MINST faktor 15 i Norge.

Solarium

Mange nordmenn tar solarium, dels for å få en fresh farge, dels for å få vitaminer gjennom vinteren. Nada Rakovan avkrefter en myte med en gang.

– UVA-strålene i solarium gir INGEN D-vitaminer! understreker hudlegen.

– Solarium beskytter heller ikke huden mot solbrenthet. Å ta solarium før man skal til Syden er dermed bortkastet fordi kroppen ikke får god nok beskyttelse mot UVB-strålene. Solarium er ingen god kilde til D-vitaminer, og de øker også risikoen for føflekkreft.

Dagens solarier er både skadelige og stråler i all hovedsak med UVA-stråler, som altså ikke gir hverken D-vitaminer eller beskyttelse. Solbrentheten kamufleres bare i underhuden, under brunfargen skapt av UVA-strålene i solsengen.

Huden eldes, risiko for føflekkreft

I tillegg til at solarium øker risikoen for føflekkreft og andre skader, blir også huden tidlig gammel.

– Ja, bruk av solarium gir deg flere rynker, og huden blir mindre fleksibel og myk, bekrefter hudlegespesialisten.

Solarium er altså ikke det lureste man kan ta hvis man vil holde et ungdommelig utseende så lenge som mulig. Solarium og soling uten beskyttelse er også skadelig på andre måter. For å forebygge føflekkreft, som i verste fall er dødelig, anbefaler Nada Rakovan å beskytte seg så tidlig som mulig.

– Det er viktig å beskytte seg allerede fra man er barn. Barn under ett år må aldri utsettes for direkte sollys, og alle må uansett bruke nok solbeskyttelse. Det er spesielt viktig at foreldre passer på barna så de ikke blir solbrent, og ungdom må også beskytte seg mot for mye sol.

Dr. Rakovan anbefaler også at folk tar pause fra solen mellom klokka 12 og 15.

Solfaktor er ferskvare

Føflekkreftforeningen minner om at solkremer svekkes over tid. Har solkremen stått i skapet siden i fjor, er det en god forsiktighetsregel å trekke fra halvparten av faktoren. Som tommelfingerregel har faktor 15 bare faktor 8 etter ett år, mens faktor 30 har faktor 15. Er solkremen eldre enn ett år, bør den kastes. Da er det lite solbeskyttelse igjen i kremen.

Også solkrem som selges i butikkene kan være gammel. Sjekk alltid dato på flaskene, og velg den nyeste. Er du usikker på hvor gammel kremen er, er det tryggest å velge høyere faktor.

Det er også viktig å smøre seg ofte. Noen kremer holder bare et par timer før nytt lag må påføres. Andre kremer holder lengre. Les bruksanvisningen, og oppdater deg gjerne på forbrukertester. Noen kremer tåler heller ikke vann særlig godt, så det kan være viktig å smøre seg på nytt etter bading.

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Nyhetsbrev november 2024

Kjære alle sammen! Vi legger straks høsten bak oss og går vinteren og det som for mange er den største høytiden i møte. For Melanomforeningen er høsten stort sett litt mindre travel enn resten av året, men dette betyr ikke på noen måte at vi har sittet med armene i kors og beina på bordet. Tvert imot. Høsten for oss er den perfekte tiden for å kartlegge og planlegge det kommende året. Det skal nevnes at vi tidlig i høst bidro som kursledere for et felles likepersonskurs med 15 deltakere fra ulike foreninger. Vi hadde denne gang ingen nye likepersoner fra Melanomforeningen, men vi er stadig på utkikk etter flere, og håper å kunne melde nye kandidater på kommende kurs på nyåret. Vi er i gang med en ny barnebok som del av Solsikker kampanjen. Denne forventes ferdig i løpet av mars. Vi fortsetter vårt forebyggende arbeid ved å prøve å finne nye og innovative måter å understreke for allmenheten viktigheten av hudbeskyttelse. I slutten av oktober mottok vi vår egen solkremdispenser, som muligens kan være den eneste i sitt slag i landet den dag i dag. Mer om dette kommer i vårt neste nyhetsbrev. For styret og administrasjonen sin del, rundet vi av året med en styresamling helgen 1. - 2. november i Oslo, hvor vi planla 2025. Det jobbes også med ny strategi og kommunikasjonsplan som skal være på plass i begynnelsen av året, samt at vi er godt i gang med å planlegge både landstreff og hudkreftuken. Resten av nyhetsbrevet kan du lese her. Vi ønsker dere en fantastisk vinter og ser frem til å dele flere spennende nyheter med dere i løpet av sesongen. Takk for at dere er en del av vårt fellesskap!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.