Til forsiden

Bli medlem
Tilbake til nyheter

Australske forskere utvikler blodprøve som påviser føflekkreft

Verdens første blodprøve som påviser tidlig føflekkreft står på trappene hos australske forskere.

28. februar 2020

Forskere fra Edith Cowan University i Perth annonserte tidligere denne uken å ha utviklet en blodprøve som kan diagnostisere føflekkreft. Studien analyserte data fra over 200 individer og påviste føflekkreft i tidlige stadium i over 81% av tilfellene.

Tidlig diagnostisering viktig

Ifølge tall fra Kreftregisteret dør flere enn 300 norske pasienter av føflekkreft hvert år, og sykdommen er en kreftformene som øker mest i landet.

Diagnostisering på et tidlig tidspunkt er viktig fordi pasienten kan kureres dersom sykdommen ennå ikke har rukket å utvikle seg.

- Tidlig oppdagelse er den beste måten å redusere antall dødsfall på, sier hovedforfatter bak studien, Pauline Zaenker, i en pressemelding fra universitetet.

- Det er dét som gjør blodprøven til et så lovende diagnoseverktøy. Den har mulighet til å oppdage føflekkreft mens sykdommen fremdeles kan kureres, sier hun videre.

Forskerne omtaler resultatene som et «gjennombrudd» som kan redde tusenvis av liv og spare helsevesenet for betydelige utgifter.

Bruker kombinasjon av antistoffer

Idet føflekkreft utvikler seg hos et menneske, vil kroppen som respons begynne å produsere antistoffer. Blodprøven fungerer ved å måle disse hos pasienten.

- Vi undersøkte 1627 forskjellige antistoffer og har identifisert 10 av dem som best indikerer føflekkreft, forklarer Zenker.

Forskerne støttet seg på data fra over 100 føflekkreftpasienter i tillegg til en kontrollgruppe med friske individer.

- Ingen annen biomarkør kan oppdage kreft i blod på et så tidlig tidspunkt, anslår forskerne i pressemeldingen.

Komplementer til vevsprøven?

I dag brukes i all hovedsak vevsprøver for å diagnostisere føflekkreft. Men teknikken er ofte mer "invasiv" for pasienten, mer kostbar og hviler på subjektive vurderinger.

I tillegg er slik patologibasert kreftdiagnostikk gjenstand for menneskelige svakheter, slik NRK avdekket det i en dokumentar fra mai 2018.

En blodprøve kan derfor gi leger et nytt redskap for å stille føflekkreftdiagnosen.

Men først skal resultatene valideres i en klinisk studie, et arbeid som vil ta omtrent tre år. Forskerne håper å ha en blodprøve klart for pasienter kort tid etter dette.

- For tidlig å fastslå

Gilliosa Spurrier leder den franske pasientorganisasjonen MelanomeFrance og er en av drivkreftene bak Melanoma Patient Network Europe (MPNE), den europeiske organisasjonen for føflekkreftpasienter.

Hun er mer avmålt når hun snakker med Føflekkreftforeningen om de australske forskningsresultatene:

- Biomarkøren skal nå testes ut i kliniske studier. Forskningsresultatene det vises til foreligger altså kun på et tidlig tidspunkt.

Hun estimerer at det vil ta flere år før denne type diagnoseteknologi blir gjort tilgjengelig på legekontorene og tror heller ikke resultatene vil endre den kliniske oppfølgingen med det første:

- Forskerne bak studien sier selv at blodprøven ikke erstatter biopsi i diagnostiseringen av føflekkreft. Tiden får vise om dette kan bli en objektiv og sikker biomarkør for føflekkreft.

Spurrier understreker likevel resultatene er lovende og at kreftdiagnostikk basert på blodprøver er et «riktig spor å følge».

De australske forskningsresultatene har blitt sitert av de store, internasjonale mediehusene de siste dagene. Les mer om den australske studien hos BBC, The Guardian og The Telegraph.

Flere nyheter

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.

Hjelp oss å nå 600 medlemmer

Som medlem bidrar du til å gi støtte til pasienter, pårørende og etterlatte. Du bidrar til at foreningen kan opprette og drifte møteplasser og likepersonstjenesten. I tillegg er du med å sørge for at mennesker berørt av melanom får en sterkere stemme.

Årsmøte 11.-20. mai 2021

Vi har tidligere sendt ut informasjon til alle medlemmer om at det også i år blir digitalt årsmøte. Du som medlem kan gå inn og stemme når som helst i perioden 11.-20. mai.