Til forsiden

Tilbake til nyheter

Amerikansk sykehus fant ny behandling mot føflekkreft

Forskere ved Mount Sinai-sykehuset har oppdaget genmarkører som kan bidra til ny behandling av føflekkreft med spredning. Behandlingen er viktig fordi den allerede er blitt forsøkt på pasienter — med gode resultater.

3. mars 2020

Forskere ved Mount Sinai-sykehuset i New York har funnet genmarkører som kan skape nye behandlinger for føflekkreft med spredning. Resultatene av forskningen ble nylig publisert i tidsskriftet Molecular Cell. Funnene er viktige fordi forskningen har overlevd den innledende laboratorietestingen og allerede er blitt prøvd ut på pasienter — med gode resultater.Forskningen undersøkte et gen med betegnelsen AMIGO2 og følgegenet PTK7. Dette er andre mekanismer enn de genene som brukes i medisin rettet mot BRAF- og CTLA4-genene som den nyeste, tilgjengelige medisinen i dag rettes inn mot.Fram til nå har lite vært kjent om hvilken rolle AMIGO2-genet spiller for utviklingen av kreft, men forskerne ved Mount Sinai oppdaget at AMIGO2 og PTK7 er nødvendige for at føflekkreftcellene skal kunne vokse og overleve.

Nye molekylhemmer

Forskningsprosjektet utviklet nye molekylhemmere — eller antistoffer — som slår av genene AMIGO2 og PTK7, som begge ble funnet i cellemembranene i føflekkreften. Målrettede terapier mot PTK7 har allerede blitt testet i kliniske studier mot faste svulster, så grunnlaget er nå til stede for å utvikle nye og effektive medisiner mot føflekkreft.- Føflekkreft er den mest aggressive formen for hudkreft og rammer stadig flere pasienter, sier studiens hovedforfatter, dr. Emily Bernstein, som er professor i kreft og hudsykdommer ved Tisch Kreftinstitutt på Icahn School of Medicine ved Mount Sinai-sykehuset.- Selv om immunterapier og målrettet behandling har gitt en dramatisk bedring i overlevelse for flere pasienter med føflekkreft og spredning, gir disse behandlingene fremdeles store og giftige bivirkninger. De virker dessuten bare på et mindretall av pasientene. Med så store begrensninger trenger vi nye behandlinger. Dette understreker hvor viktig vår forskning har vært for å identifisere nye genetiske brytere som stanser spredningen av føflekkreft.

Føflekkreft sterkt voksende

Roald Nystad, leder i Føflekkreftforeningen, forteller at sykdommen er sterkt voksende her i til lands. Bare fra 2015 til 2016 fikk fjorten prosent flere denne kreftdiagnosen, i følge Kreftregisterets årsrapport, som ble sluppet tidligere i november.

- I tidlige stadier behandles sykdommen med lokal kirurgi og kontrolleres måtelig godt for de fleste, men ved spredning øker dødeligheten dramatisk, sier Nystad.Han lever selv med føflekkreft, men har god kontroll på sykdommen.- Siden dette ser ut til å være den mest hurtigvoksende kreftformen i Norge i øyeblikket, er det viktig å finne flere og mer effektive behandlinger. Vanlig kreftbehandling har omtrent ingen virkning på føflekkreft, sier Nystad.Mount Sinai er New Yorks største helsebedrift og omfatter sju sykehus i tillegg til et ledende forskningssykehus. Foretaket teller også et stort nettverk av helseklinikker i delstatene New York og Florida. Mount Sinai er det fremste jødiske helseforetaket i USA og internasjonalt ledende på en rekke områder.

Øvrige kilder:

Saken ble først publisert i en pressemelding fra Mount Sinai-sykehuset 27.11.17 (http://www.mountsinai.org/about-us/newsroom/press-releases/mount-sinai-researchers-identify-novel-therapeutic-targets-for-metastatic-melanoma-path-for-new-drugs)

Saken ble også omtalt 27.11.17 i EurekAlert! (https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-11/tmsh-mss112717.php)

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.