Til forsiden

Tilbake til nyheter

Fortsatt kraftig vekst i føflekkreft

Det ble registrert hele 2.264 nye tilfeller av ondartet føflekkreft i 2016. Med nær fjorten prosent økning fra året før, gjør dette sykdommen til en av de raskest voksende i Norge.

13. november 2017

Nye tilfeller av føflekkreft vokste med nær fjorten prosent fra 2015 til 2016. Det er noe høyere enn de foregående årene, men en liten del skyldes ny måte å telle på. Slik forklarer direktøren for Kreftregisteret, Giske Ursin, det i forbindelse med dagens framlegging av årsrapporten fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft 2016.

- Fra og med 2016 teller vi antallet tilfeller av ondartet føflekkreft. I løpet av året har noen personer blitt registrert med ny føflekkreft to ganger.

Det er kun i aldersgruppene under tretti år at utviklingen i nye tilfeller av ondartet føflekkreft er stabil. For alle andre grupper er det fortsatt vekst. Særskilt for menn i høyere alder vokser antallet tilfeller til dels dramatisk.

Immunterapi lovende

Overlege Dalia Dietzel jobber ved Sykehuset Telemark i Skien, et av de mindre, regionale sykehusene som nå behandler stadig flere pasienter med malignt melanom. Hun har selv vært tidlig ute med å henvise pasienter til forsøk med ny, medisinsk behandling.

- Nye behandlingsmuligheter som Tafinlar og Mekinist for BRAF-positiv malignt melanom kom på det norske markedet i andre halvdel av 2015, forklarer Dietzel.

I årsrapporten for 2016 ser man for første gang at denne typen medisiner bedrer overlevelsen av langt framskreden sykdom. Også immunterapi ser lovende ut for flere, mener legen, men disse medisinene har ikke vært tilgengelige så lenge ennå.

- Immunterapi ble tilgjengelig for bruk i det offentlige helsevesenet enda senere enn tablettkurene. Det er derfor ikke uventet at første resultatene av hvordan slik behandling endrer utfallet for kreftpasientene var synlige først i 2016. Enda flere og bedre resultater kommer nok i de nærmeste årene, vil jeg tro, påpeker overlegen fra Skien.

Kari Anne Fevang har fått nye muligheter etter at hun fikk eksperimentell immunterapi mot ondartet føflekkreft. Sykdommen er nå under kontroll og stabil.

Føflekkreftforeningen er pådriver

Kari Anne Fevang er styremedlem i Føflekkreftforeningen og blogger om egen sykdom. Hun er en av hittil under fire hundre på landsbasis som har fått eksperimentell immunterapi de siste fem årene. Sykdommen hennes er nå stabil. Behandlingen er mye dyrere enn vanlig kreftbehandling, men Føflekkreftforeningen vil likevel at så mange pasienter som mulig skal få den.

- De nye medisinene gjør at omtrent halvparten lever i mer enn 3 år med behandling. Det er gode nyheter. Det handler om å redde liv. Dessverre virker ikke immunterapi på alle, sier Fevang.

Tidligere fikk pasienter med spredning behandling med kirurgi, stråling og cellegift, men effekten var ofte dårlig. Mange pasienter døde innen ett år.

- Selv om de nye medisinene er dyre og det ennå ikke finnes gode nok tester for å vite hvem medisinene vil virke på, er det viktig at alle med spredning får prøve, mener Fevang.

Flere får nye medisiner

Dalia Dietzel tror at flere vil få tilbud om de nye medisinene i 2017 enn i 2016. Det har med tilgjengelighet, pris og ikke minst sykehusenes behandlingsvaner å gjøre. Hun tror flere vil få de nye medisinene i løpet av 2017.

- Muligens var vi som helsepersonell noe mer selektive i starten i forhold til pasientens alder og andre sykdommer, altså såkalt comorbiditet, når vi valgte hvilken behandling pasienten skulle få eller ikke. Etter hvert og med mer erfaring, kjenner vi bedre til de forskjellige medikamentene og bivirkningene og tilbyr dem til flere pasienter enn før.

- Jeg mener at bedre utvalg av medikamentell behandling som har kommet de siste par årene for metastatisk malignt melanom er meget bra, men det er en svært viktig jobb fremdeles å finne ut hvem som vil ha noen nytte av slik behandling, legger Dietzel til.

Dyre medisiner blir billigere

- Alle pasienter med spredning til stadium IV bør få tilgang på nye medisiner. De er dyre nå, men over tid vil konkurransen i markedet føre til billigere medisiner, sier Kari Anne Fevang.

Immunterapi tas i bruk på flere kreftformer slik at salgsvolumet blir større. Det kan også på sikt redusere prisen, mener Fevang. Mange som før ville dødd, blir nå kreftfrie av immunterapi og kan leve normale liv med jobb og aktivitet som før sykdommen, mener Fevang.

Over de siste fem årene har nesten 10.000 mennesker fått ondartet føflekkreft, og tallet øker fremdeles hvert år. Fevang mener at tiltak i tillegg til behandling må inn tidligere for å få kontroll med sykdommen.

Forebygging viktigst

- Det aller viktigste er å ikke bli solbrent. Slutt å bruke solarium! Bruk solfaktor 30 eller mer. Pass spesielt på at barn og ungdom ikke blir solbrente. Forskning viser at det å bli solbrent som barn og

ungdom øker risikoen ekstra mye for føflekkreft. Jeg vet at jeg selv ble kraftig solbrent flere ganger som ungdom, understreker Fevang.

Hun anbefaler også å være oppmerksom på forandringer i huden.

- Gå til legen hvis du oppdager en føflekk som vokser, er flerfarget, asymmetrisk, blør eller klør. Få den sjekket, hvis du er i tvil.

Kari Anne Fevang er styremedlem og aktiv i Føflekkreftforeningen i Norge. (Bilde: Stian Green)

Viktig forening for pasienter og pårørende

- Føflekkreftforeningen er et sted hvor pasienter og familie kan få informasjon og møte andre i samme situasjon, forteller Kari Anne Fevang.

Det var nettopp behovet for å komme i kontakt med andre som forsto hennes situasjon som gjorde at hun selv deltok i stiftelsen av Føflekkreftforeningen så sent som i 2015.

- Det er godt å snakke med folk som forstår. Likepersontjenesten er et fantastisk tilbud. Selv om du ikke en gang vet hva du skal spørre om, kan du ringe og snakke med en som har stått i samme situasjon som deg selv. Det skaper håp og trygghet.

Frivillige fra Føflekkreftforeningen er brukermedvirkere bl.a. i forskning og helse. Dermed kan de fortelle fagfolkene hva som er viktig for pasientene. Fevang er brukermedvirker i Kreftregisteret og for NAV i Vestfold.

Føflekkreftforeningen er også politisk pådriver. En av kampsakene er å forby solarier i Norge. De ble nylig forbudt i Australia.

Les også:

Årsrapport 2016 fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft les hele rapporten

arsrapport-2016-foflekkreft

Årsrapport 2015 fra nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft les hele rapporten

arsrapport-2015-foflekkreft

Kari Anne Fevangs blogg på www.melanoma.no

Les også om nye behandlingsmetoder: http://foflekkreft.no/aktuelt/ny-behandling-oeker-overlevelse-ved-foeflekkreft

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Nyhetsbrev november 2024

Kjære alle sammen! Vi legger straks høsten bak oss og går vinteren og det som for mange er den største høytiden i møte. For Melanomforeningen er høsten stort sett litt mindre travel enn resten av året, men dette betyr ikke på noen måte at vi har sittet med armene i kors og beina på bordet. Tvert imot. Høsten for oss er den perfekte tiden for å kartlegge og planlegge det kommende året. Det skal nevnes at vi tidlig i høst bidro som kursledere for et felles likepersonskurs med 15 deltakere fra ulike foreninger. Vi hadde denne gang ingen nye likepersoner fra Melanomforeningen, men vi er stadig på utkikk etter flere, og håper å kunne melde nye kandidater på kommende kurs på nyåret. Vi er i gang med en ny barnebok som del av Solsikker kampanjen. Denne forventes ferdig i løpet av mars. Vi fortsetter vårt forebyggende arbeid ved å prøve å finne nye og innovative måter å understreke for allmenheten viktigheten av hudbeskyttelse. I slutten av oktober mottok vi vår egen solkremdispenser, som muligens kan være den eneste i sitt slag i landet den dag i dag. Mer om dette kommer i vårt neste nyhetsbrev. For styret og administrasjonen sin del, rundet vi av året med en styresamling helgen 1. - 2. november i Oslo, hvor vi planla 2025. Det jobbes også med ny strategi og kommunikasjonsplan som skal være på plass i begynnelsen av året, samt at vi er godt i gang med å planlegge både landstreff og hudkreftuken. Resten av nyhetsbrevet kan du lese her. Vi ønsker dere en fantastisk vinter og ser frem til å dele flere spennende nyheter med dere i løpet av sesongen. Takk for at dere er en del av vårt fellesskap!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.