Melanom (føflekkreft)

Malignt melanom som er det medisinske navnet på melanom (føflekkreft), er den alvorligste formen for hudkreft. Melanom (føflekkreft) oppstår i pigmentceller i huden, og kan også oppstå i føflekker som er der fra før. 

Her er fem ting du ikke visste om solarier og solariumsindustrien i Norge - og hva Melanomforeningen tenker om saken.

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge melanom/føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium. 

Å skille føflekkreft fra normale føflekker kan være vanskelig. Å ha føflekker er normalt. Frem til vi er i 30-40 års alderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse. 

Pakkeforløpet for kreft skal gi trygghet og forutsigbarhet for pasientene gjennom bedre pasientforløp ved mistanke om kreft. 

Det finnes ulike tilnærminger til behandling av melanom (føflekkreft) avhengig hvor langt sykdommen har utviklet seg. Jo tidligere diagnostisering dess mindre inngrep er nødvendig.   

I de alvorligste tilfellene kan melanomen (føflekkreften) også spres til andre deler av kroppen, som for eksempel lunger eller hjerne. På fagspråket kalles slike kreftsvulster for fjernmetastaser.

Etter behandling av melanom (føflekkreft) er det viktig å følge med på endringer på kroppen. 

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.