Pressemelding fra Føflekkreftforeningen 5. mars 2019

Ny nasjonal strategiplan mot hudkreft har kommet. Føflekkreftforeningen er meget skuffet over at delen om utredning av forbud mot solarium er fjernet av folkehelseministeren.

I rapporten fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet i 2017 fant de avvik i 75 % av kontroller av solariumsbedrifter, og hele 50 % hadde mangelfull alderskontroll. Føflekkreftforeningen mener derfor det er altfor lett å bruke solarium selv om en er under 18 år. Forskningen er tydelig på at redusert bruk av solarium gir redusert forekomst av føflekkreft.

Vi må alle ta ansvar for egen helse, men problemet ligger i at det å være brun i for stor grad assosieres med sunnhet, skjønnhet og andre egenskaper som mange unge mennesker er opptatt av. At dette samtidig leder til en betydelig økt risiko for føflekkreft underkommuniseres fra solariumsbransjen. Det er over 300 dødsfall i året av føflekkreft.    90 % av disse skyldes sol og solarium. Selv WHO definerer bruk av solarium som kreftfremkallende.

Får du solskader som barn og ungdom, gir det ekstra forhøyet risiko for hudkreft. Den nye nasjonale strategiplanen har mange gode tiltak for solvett. Men når vi vet at også unge under 18 år bruker solarium, må det settes inn tiltak for å redusere antall dødsfall.

Vi anbefaler å lese Strategiplanen: https://www.dsa.no/.../94655/nasjonal-strategi-mot-hudkreft

Med vennlig hilsen

Kari Anne Fevang

Styreleder, Føflekkreftforeningen

Tønsberg 5. mars 2019

Hva skjer?

10.00 3. juni - 14.00 4. juni 2023

Clarion Hotel Bjørvika

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.